Веднъж бяхме с клиенти от друга държава в ресторант по наша покана и предложихме помощ с менютата. Без да пита сервитъора или нас относно това което е искал да поръчва, един от нашите гости с огромна усмивка  посочи с пръст на нещо в менюто. Избора му беше посрещнат с странен поглед от сервитъорката, но понеже не е питал клиента и изглеждаше уверен, тя се съгласи да изпълни поръчката и да му угоди. Когато пристигна поръчката, той разбра че е в същност сурово месо с суров жълтък на чйце от горе. Предложихме смяна на поръчката но той смело изяви че ще го изяде. Вътрешно се смеехме понеже знаехме че хич няма да  му харесва. Често, искаме нещо но не сме много сигурни какво искаме или не сме си представили детайлите. Когато нещата са мъгливи, каквото дойде, ще трябва да се съобразиш! Това е урок относно определяне на обхвата на целите и проектите ни.

 

Необходимо е ти и “Stakeholders” които си определил да работите с “пътна карта” в определяне и изяснение на обхвата.
Може сам да направиш такъв документ или да го направиш и да обсъдиш с тях.

На края на тази лекия, има темплейт и възможност да направиш твоя.

Следните въпроси трябва да бъдат отговорени от спонсора/финансъора или главния човек който задвижва целта или проекта. (разбира се ти можеш да си всички тези)

  1.  Като мислиш относно успеха на този проект/цел, какви неща ти идват на ум.
    Този въпрос б трябвало да е по-лесно за отговаряне ако си минал първата част за изяснение на целите.
    Просто можеш да вкарваш информация в тази “пътна карта”

  2.  Има ли нещо друго което в ума ти идентифицираш с реализирането или успех в тази цел или проект. Има ли още нещо? Напрмер, искаш новият апартамент да има гараж към него но си забравил че е важно за теб.
    Няма проблем ако имаш дълъг списък, просто ги пиши в един списък на лист или електронен носител.
  3. Сега приоритизираме списъка. От тези неща в списъка, степенувай ги по важност. Например ако правиш кампания за нова стока която пускаш на пазара, може би номер едно е че искаш да има минимум 20 поръчки на края на тази кампания.

  4. Иденитифицирай топ 3-5 от тях които трябва да се случват иначе считаш че целта или проекта не е реализирана.
    Така че за теб, други постижения без номерата 1-3 или 1-5 да са реализирани не е успех.

За да направиш своя "пътна карта" за обхвата, свали темплейта като word и pdf

Обхвата може да преживее промени в бъдещето. Вярвам да са добри промени но се очаква промени. Могат да са дребни промени докато не влият на поставените срокове или големи промени коитоще афектират датите и главните цели.